Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ

Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κανονικό κουδούνι του σχολείου. Μπορείς καλύτερα να χρησιμοποιήσεις το δικό σου μικρό κουδούνι το ο ποίο μπορείς όχι μ όνο να χρησιμοποιήσεις στην αρχή ή στο τέλος του μαθήματος αλλά και ενδιάμεσα. Συμφωνείς με τους μαθητές ότι όταν σηκώσεις το κουδούνι (χωρίς να κουδουνίσει) θα πρέπει να επικρατεί ησυχία.; Πες τους ότι όταν κουδουνίσεις το κουδούνι ο ήχος σταματά ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα. Το παιγνίδι είναι να εντοπίσεις το τέλος αυτού του ήχου. Οι μαθητές καλούνται να κλείσουν τα μάτια τους και να συγκεντρωθούν στον ήχο περιμένοντας μέχρι το τέλος. Πες τους να σηκώσουν το χέρι τους όταν αντιληφθούν ότι σταμάτησε ο ήχος. Θα αντιληφθείς ότι τα χέρια θα υψωθούν σε διαφορετικό χρόνο. Τα κάνεις ξανά για να δείξεις πόσο μακρύς είναι ο ήχος.

Αυτό το παιγνίδι διαρκεί 1-2 δευτερόλεπτα, αλλά συστήνεται να το επαναλάβετε 2-3 φορές κατά την διάρκεια του μαθήματος. Είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα όταν οι μαθητές συζητούν καυτά θέματα και υπάρχει θόρυβος στη τάξη. Κάμε διαφοροποιήσεις, εμπλέκοντας κάθε μέρα ένα μαθητή για να κτυπά το κουδούνι.

Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα τους για παραγωγή ήχου.

Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ

Ο Βάτραχος είναι ένα αξιοσημείωτο πλάσμα. Πετυχαίνει μεγάλα πηδήματα, αλλά επίσης κάθεται ακίνητος σε ηρεμία και ησυχία. Ο βάτραχος νοιώθει κάθε τι που συμβαίνει γύρω του, όμως δεν αντιδρά, κάνει οικονομία στην ενέργεια του. Κάθεται ακίνητος και αφήνει κατά μέρος τις προκλήσεις γύρω του. Εισπνέει , η κοιλιά του διευρύνεται , εκπνέει ξανά και απόλυτη ηρεμία.

Ότι κάνει ο βάτραχος, μπορείς να το κάνεις και εσύ. Χρειάζεσαι την επικέντρωση της προσοχής σου, χρειάζεσαι αυτοσυγκέντρωση.

ΔΥΟ ΣΤΑΦΙΔΑΚΙΑ

Ζήτησε από τους μαθητές να κλείσουν τα μάτια τους και να απλώσουν τα χέρια τους μπροστά, ούτως ώστε να μπορούμε να τους δώσουμε κάτι- δύο μικρά πραγματάκια που το κάθε άτομο μπορεί να αναγνωρίσει. Τοποθέτησε δύο σταφιδάκια στα χέρια κάθε μαθητή. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να κοιτάζουν. Αλλά ακόμα και να τα δουν, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της άσκησης. Μπορείτε να αλλάξετε τους κανόνες όπως εσείς θέλετε παρουσιάζοντας τα ότι προέρχονται από τον Άρη, και πως δεν γνωρίζει κανείς τι είναι. Υπάρχει περιθώριο για δημιουργικότητα.

Μόλις νιώσουν κάτι στα χέρια τους, ρώτησε τους να σου πουν τι μυρίζουν. Κατόπιν, ζήτησε τους να το πλησιάσουν στο αυτί τους και να ακούσουν τον ήχο όταν το πιέζουν. Μετά, πες τους να ονομάσουν τον ήχο και να τον συγκρίνουν με οτιδήποτε άλλο. Ύστερα, ζήτα τους να το τοποθετήσουν στο στόμα τους, μεταξύ των δοντιών τους, να το δοκιμάσουν με τη γλώσσα τους, και να το δαγκώσουν. Πες τους να περιγράψουν την αίσθηση που τους αφήνουν. Όταν τελειώσετε, δώσε λίγο χρόνο στους μαθητές να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εντυπώσεις τους.

Στο τέλος, ρώτα τους σχετικά με άλλες σκέψεις που έτυχε να είχαν, εκτός από τα σταφιδάκια, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δώσε έμφαση στο πως το μυαλό τους λειτούργησε, και πως η άσκηση τους εμπόδισε να σκέφτονται. Σύγκρινε το με ένα επεξεργαστή ενός κοινού Η/Υ, που χρειάζεται να ξεκουραστεί όταν παίζουν πολλά βιντεοπαιχνίδια. Ρώτα πως κατάφεραν να χαλαρώσουν το μυαλό τους παίζοντας αυτό το παιχνίδι και πως θα αξιοποιήσουν την άσκηση αυτή στην καθημερινότητα τους.

This website uses cookies to improve your experience. You agree by using the website further.

Privacy policy