Το Παιγνίδι “Totem”

Το Παιγνίδι “Totem” (Άσκηση Ομαδικής Εργασίας, Αυτοσυγκέντρωση, έλεγχος σώματος, ενσυναίσθηση)

Προετοιμασία

Το παιγνίδι για να εφαρμοστεί χρειάζεται αίθουσα, καρέκλες και τραπέζια σε δύο σειρές. Χρειάζεται ένα νόμισμα και μια πλαστική μπουκάλα. Μπορεί τα παιγνίδι ακόμα να εφαρμοστεί σε εξωτερικό χώρο. Όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες τόσο το καλύτερο.

Χρησιμότητα

Το παιγνίδι βοηθά στην εξάσκηση της προσοχής μέσα από διάφορους τρόπους, όπως η ακοή , το άγγιγμα. Είναι επίσης ένα καλό εργαλείο να διαπιστώσουμε την ενότητα της ομάδας, τον βαθμό επικοινωνίας και την κατανόηση-γνωριμία του ενός από τον άλλο. Ιδανικό για μαθητές/τριες άνω των 7 ετών.

Μεικτές ομάδες διαφόρων ηλικιών μπορούν να πάρουν μέρος. Το παιγνίδι προωθεί δεξιότητες αυτοσυγκέντρωσης, ενισχύει τα μέλη να δίνουν σημασία στις ανάγκες των άλλων , δίνει δεξιότητες ευελιξίας, αλλά και έλεγχο των συναισθημάτων όσων παίρνουν μέρος.

Εφαρμογή

Υπάρχουν πάντοτε δύο ομάδες ίσου αριθμού παικτών . Ο/η αρχηγός μπορεί να είναι ο/η εκπαιδευτικός ή άλλο άτομο, με βασικό ρόλο το ρίξιμο του κέρματος.

Και τα δύο μέρη κάθονται στις καρέκλες απέναντι από τους άλλους. Ο/η αρχηγός κάθεται στο μέσο των δύο πρώτων παικτών. Η TOTEM – η μπουκάλα – τοποθετείται σε τραπέζι στο μέσο των τελευταίων δύο παικτών.

Όλοι οι παίκτες κάθε ομάδας, παίρνουν τα χέρια από τα δεξιά και από τα αριστερά των διπλανών τους-ο πρώτος παίρνει μόνο το χέρι του δεύτερου παίκτη και ο τελευταίος παίρνει μόνο ένα χέρι, αφού το άλλο χέρι πρέπει να είναι ελεύθερο για να πιάσει την μπουκάλα.

Η καλύτερη περίπτωση είναι τα χέρια να κρύβονται κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι όμως απαραίτητο. Όλοι οι παίκτες, εκτός του πρώτου από κάθε σειρά που κάθεται κοντά στον/στην αρχηγό με το νόμισμα στο χέρι και του τελευταίου που κάθεται δίπλα στην μπουκάλα, κλείνουν τα μάτια και συγκεντρώνονται στην κίνηση των χεριών τους. Ο/η αρχηγός εξηγά στους πρώτους δυο παίκτες –ένα από κάθε ομάδα- ότι θα κουνήσει το νόμισμα στην παλάμη του και θα σταματήσει το κούνημα για να έχει μια από τις δύο ενδείξεις. Σημειώνεται ότι αν το νόμισμα έχει ένδειξη 1 ή 2 ευρ θα δοθεί σύνθημα έναρξης του παιγνιδιού, αν όχι το παιγνίδι δεν αρχίζει και ο/η αρχηγός ξαναρίχνει το νόμισμα. Ο αρχηγός αφού κουνήσει το νόμισμα ανοίγει τα χέρια του ώστε οι δύο παίκτες δίπλα του να δουν την ένδειξη.

Όταν το νόμισμα δείξει 1ή 2 ευρ., τότε ο πρώτος παίκτης σφίγγει το χέρι του διπλανού του δίνοντας το σύνθημα έναρξης του παιγνιδιού και ενεργοποίησης της αλυσίδας. Ο επόμενος παίκτης της σειράς κάνει το ίδιο μέχρι και ο τελευταίος της σειρά πάρει το μήνυμα. Τότε ο τελευταίος μπορεί να πάρει την μπουκάλα. Ο πρώτος που παίρνει την μπουκάλα, παίρνει βαθμούς και πλεονέκτημα. Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος παίκτης παίρνει τη θέση του πρώτου παίκτη που είναι δίπλα στον/στην αρχηγό. Όλοι οι παίκτες κινούνται μια θέση προς το τέλος της σειράς. Τώρα ο προηγούμενος τελευταίος παίκτης είναι πρώτος/η στη σειρά. Το παιγνίδι τελειώνει, όταν όλα τα μέλη των ομάδων αλλάξουν θέση και φτάσουν στην προηγούμενη τους θέση.

Σύντομο βίντεο για το παιγνίδι παρουσιάζεται Αρ. 1