“Ανταλλαγή μενού” μια πρόκληση

“Ανταλλαγή μενού” μια πρόκληση (εργαλείο για επιλογή Υγιεινών τροφών)

Προετοιμασία

Μπορεί να εφαρμοστεί διαδικτυακά αλλά και χωρίς διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο φωτογραφίες των μενού μοιράζονται από όλα τα μέλη που συμμετέχουν στην άσκηση, είτε σε προσωπικές συνομιλίες είτε ομαδικές, είτε στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Εκτός διαδικτύου, οι συμμετέχοντες φέρνουν τις προτιμήσεις τους στην τάξη και συζητούνται από όλους στην ολομέλεια ή σε ομάδες.

Χρησιμότητα

Βοηθά τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς να παρατηρούν τις διατροφικές τους επιλογές να πάρουν από συμμαθητές/τριες ιδέες για διαφορετικά φαγητά, να εντοπίσουν καλές και κακές πρακτικές, να μάθουν για καλύτερες επιλογές, να ενδιαφερθούν για τη δική τους διατροφική συμπεριφορά.

Εφαρμογή

Δημιουργείται στο διαδίκτυο ατομική ή ομαδική συνομιλία, για να διευκολυνθούν τα μέλη να ανεβάζουν υλικό. Κάθε μέλος θα πρέπει να παίρνει φωτογραφίες του φαγητού του/της κατά την διάρκεια της μέρας. Πρέπει να ανεβάζει μια ανακοίνωση την ημέρα κατά προτίμηση γύρω στις 9.μ.μ. Οι φωτογραφίες θα αναλύονται από ειδικούς διατροφολόγους αν υπάρχουν διαθέσιμοι, είτε από εθελοντές που θα ήθελαν να εμπλακούν βαθειά στους κανόνες της υγιεινής επιλογής. Μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν την σελίδα “Οργανώνω τις σκέψεις μου” στο μέρος “Μενού Υγιεινή Διατροφή”. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ειδικοί που θα μπορούσαν να επιλεγούν.

Τα αξιολογικά κριτήρια ποικίλουν και σχετίζονται με σημάνσεις (διατροφικές αξίες), όπως είναι η καλαισθησία, η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα κα. Μπορεί να υπάρξει και διαγωνισμός ως κίνητρο, για μεγαλύτερη συμμετοχή.