Κατανάλωση Σακχάρου

Κατανάλωση Σακχάρου

Εισαγωγή

Το πρόβλημα του σακχάρου είναι πολύ γνωστό. Μπορείς να πάρεις πολλές  πληροφορίες για τις βλαβερές  του συνέπειες  από πολλές πηγές. Όμως είναι αλήθεια ότι πολύ λίγοι γνωρίζουν πως γίνεται η επεξεργασία του σακχάρου στον οργανισμό μας. 

Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να πάρεις νέες πληροφορίες για τις τροφές που έχουν μεταποιημένο σάκχαρο.

Το σάκχαρο αποτελείται από υγιείς αλλά και βλαβερούς υδατάνθρακες

Αυτή η δήλωση είναι σημαντική για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Συνήθως συνδέουμε  το σάκχαρο  με τα γλυκίσματα που περιέχουν επεξεργασμένο ζάχαρη.

Επίσης συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι το σάκχαρο  χρειάζεται πολύ στη λειτουργία του εγκεφάλου  ιδιαίτερα όταν εργαζόμαστε σκληρά( όπως είναι η μάθηση, σκέψη,) κτλ. Πιο κάτω θα δούμε πως είναι η κατάσταση.

Το σάκχαρο  αποτελείται από 2 μόρια-τη γλυκόζη και την φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι φυσικό σάκχαρο  που περιέχεται στα φρούτα  και στα λαχανικά.  Η γλυκόζη ελέγχεται με ανάλυση αίματος είναι κάτι το συνηθισμένο στο αίμα. Το αίμα πρέπει να περιέχει γλυκόζη γιατί δίνει ενέργεια στα κύτταρα.  Ενέργεια σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Συνήθως ονομάζουμε την γλυκόζη στο αίμα, Σάκχαρο. Αφού πρέπει η γλυκόζη να είναι στο αίμα πρέπει και το σάκχαρο να είναι παρόν στο αίμα . Ας βρούμε πως η γλυκόζη παρουσιάζεται στο αίμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι  το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα δεν είναι το επίπεδο του σακχάρου που καταναλώνεται με τα φρούτα, τα λαχανικά κτλ. Η γλυκόζη είναι φτιαγμένη από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε.  Όλοι οι υδατάνθρακες , υγιείς ή βλαβεροί,  είτε προέρχονται από μεταποιημένη ζάχαρη, φυσική ζάχαρη ή από λαχανικά , μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα. Αργότερα η γλυκόζη απορροφάται από τα κύτταρα  και παράγεται ενέργεια.

Ποιοι υδατάνθρακες είναι βλαβεροί

Όλοι οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε σάκχαρο  στο αίμα μας. Πώς να  γνωρίζουμε ποιοι θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας με ενέργεια και ποιοι θα δώσουν ενέργεια στα κύτταρα  αλλά ταυτόχρονα θα τα καταστρέψουν;

Όλα έχουν σχέση  με το πώς γίνεται η επεξεργασία των υδατανθράκων στο αίμα.  Το μεγαλύτερο ποσά υδατανθράκων και η ταχύτερη μετατροπή τους σε γλυκόζη στο αίμα ,είναι ανθυγιεινό φαινόμενα και οι υδατάνθρακες γίνονται βλαβεροί.

Βγαίνει το συμπέρασμα ότι  οι φυτικές ίνες βοηθούν να μειωθεί η ταχύτητα της επεξεργασίας του σακχάρου στο αίμα στις τροφές με βάση το σιτάρι.  Το ίδιο συμβαίνει όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.

Πως γίνεται η επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα

Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη  στο αίμα. Όταν καταναλώσουμε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες και τροφή που περιέχει φυτικές ίνες, λιπαρά και πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες ανάλογα είναι ταχύτεροι ή πιο βραδείς να δώσουν γλυκόζη στο αίμα.

Παρακαλούμε κοίταξε στο σχεδιάγραμμα  Αρ. 7, που παρουσιάζει την αντίδραση διαφόρων υδατανθράκων στις διάφορες τροφές. Η πράσινη γραμμή  δείχνει τα επιτρεπτά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Προφανώς δεν μπορεί να είναι  0, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει πάνω από ορισμένα επίπεδα.

Όταν καταναλώνεται  μεταποιημένη ζάχαρη  μέσω τροφών  και ποτών που περιέχουν ζάχαρη γεμίζει το αίμα με μεγάλες ποσότητες  γλυκόζης  με γρήγορους ρυθμούς- η κόκκινη γραμμή στο σχεδιάγραμμα. Η απάντηση του σώματος είναι πάντοτε η παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης ( παράγεται στο πάγκρεας) που έχει βασικό ρόλο να βοηθά τα κύτταρα νε καταναλώνουν γλυκόζη.  

Η ινσουλίνη βοηθά  για χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η διαδικασία  μπορεί να συγκριθεί με μια πυρκαγιά. Η πυρκαγιά είναι  τα ψηλά επίπεδα γλυκόζης. Επειδή τα ψηλά επίπεδα γλυκόζης  σημαίνουν  γλυκό αίμα που προσπαθεί να κινηθεί στα αγγεία  μας- η μεγαλύτερη πυκνότητα  δεν βοηθά το αίμα να κινηθεί κανονικά-, η  ινσουλίνη κατεβάζει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα  και η πυκνότητα αίματος επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα. Όσο μεγαλύτερη ινσουλίνη παράγεται τόσο γρηγορότερη είναι η διαδικασία για κατανάλωση από τα κύτταρα και πετυχαίνουμε  να μειωθούν  γρηγορότερα  τα επίπεδα γλυκόζης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υψηλή ινσουλίνη είναι υγιεινό φαινόμενο. Ινσουλίνη που βρίσκεται στο αίμα σε ψηλότερα επίπεδα δημιουργεί μολύνσεις στα αγγεία των  κυττάρων και επηρεάζει αρνητικά το σύστημα  κυκλοφορίας του αίματος. Όταν καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα σακχάρου –κόκκινη καμπύλη στο σχεδιάγραμμα-και παράγεται πολλή ινσουλίνη, αυτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στα αίμα  σε επίπεδα κάτω του κανονικού σε 20-30 λεπτά. Είναι  ο λόγος που η κατανάλωση  γλυκών δεν φέρνει αίσθημα κορεσμού. Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης  σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι πεινασμένα, έχουν έλλειψη ενέργειας.

Blood sugar reponse
Εικόνα Αρ. 7 Η αντίδραση του Οργανισμού στο Ζάχαρη (the source https://www.gestationaldiabetes.co.uk/spike/)

Αν κοιτάξεις την κίτρινη γραμμή , θα διαπιστώσεις ότι το σώμα αντιδρά  με απλό τρόπο όπως στην περίπτωση της κόκκινης καμπύλης.

Η γαλάζια καμπύλη παρουσιάζει  την   τροφή που συστήνεται, για να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα γλυκόζης  στο αίμα  θα μένουν σε αποδεκτά  και το σώμα θα έχει την απαιτούμενη ενέργεια.

This website uses cookies to improve your experience. You agree by using the website further.

Privacy policy