Ενεργή Ακρόαση

Ενεργή Ακρόαση

Εισαγωγή

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη, παρουσιάζει δεξιότητες κατανόησης των δικών μας και των άλλων αισθημάτων, να μπορούμε να χρησιμοποιούμε , να  διαχειριζόμαστε και να δημιουργούμε αποδοτικές κοινωνικές σχέσεις. Ενεργή ακρόαση είναι μια βασική δεξιότητα για καλή επικοινωνιακή πρακτική. Είναι επομένως σημαντικό να δώσουμε σημασία στην πρόληψη ώστε να αποφύγουμε κάθε είδους κακή επικοινωνία στην τάξη τόσο μεταξύ των συμμαθητών/τριων μας όσο και μεταξύ των μαθητών/τριων  και του/της εκπαιδευτικού μας.

ΕΝΕΡΓΗ ΑΚΡΟΑΣΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Αγαπητέ εκπαιδευτικέ, αν κατανόησες καλά την πρακτική του Coaching-Καθοδήγησης και του Αναστοχασμού-Αυτοσυγκέντρωσης στη διδασκαλία, θα σχημάτισες καλύτερη γνώμη για τους λόγους των συγκρούσεων που συμβαίνουν στην τάξη. Ίσως σχημάτισες γνώμη για εφαρμογές που θα βοηθήσουν ώστε να προληφθούν οι συγκρούσεις.

Ενεργή ΑΚΡΟΑΣΗ είναι μια από τις βασικές δεξιότητες της σωστής Καθοδήγησης-Coaching και σημαντική είναι η ικανότητα να δίνεις μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ όταν ακούς. Γι’ αυτό στο Κεφάλαιο 3 δίνουμε μεγάλη σημασία στο να αποκτήσουμε τις δεξιότητες, ικανοί να προλαμβάνουμε κάθε είδους κακής επικοινωνίας.

Μηδενική Ακρόαση

Το άλλο πρόσωπο μιλά, δεν τον ακούμε, απλά περιμένουμε να σταματήσει και να αρχίσουμε εμείς να μιλάμε. Αυτό δημιουργεί συγκρουσιακές καταστάσεις, απόρριψη, άγχος.

Φτωχή Ακρόαση

Όταν ακούμε σκεφτόμαστε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα ο συνομιλητής μας λέγει πως ήταν η πρώτη μέρα στην νέα εργασία του. Σκεφτόμαστε πως θα ήταν η δική μας πρώτη μέρα σε νέα εργασία. Έτσι δεν ακούμε πολλά από αυτά που μας λέγει ο συνομιλητής μας.

Κριτική Ακρόαση

Ακούμε τι λέγει ο συνομιλητής, αρχίζουμε να κρίνουμε τις πληροφορίες που παίρνουμε ακόμα πριν τελειώσει τις σκέψεις του, τις αξιολογούμε μα βάση τις δικές μας εμπειρίες και ετοιμαζόμαστε να δώσουμε καλές συμβουλές.

Ενεργή ακρόαση

Βλέπουμε τον συνομιλητή τι εννοεί-τι θέλει να πει τι βρίσκεται πίσω από τις λέξεις. Εμπλεκόμαστε στη συνομιλία, αισθανόμαστε τον συνομιλητή. Βλέπουμε ψηλά επίπεδα Ακρόασης που βοηθούν σε δυνατή σχέση.

Σε πιο επίπεδο από τα πιο πάνω βρίσκεται η καθημερινή σου συνομιλία ρουτίνας με φίλους, συμμαθητές, οικογένεια;

Μπορείς να ρωτήσεις τους συνομιλητές σου να σου πουν την γνώμη τους;

Πότε αισθάνεσαι, όταν οι άλλοι σε ακούνε καλύτερα;

Τέσσερα αυτιά για να ακούμε

Τέσσερα αυτιά για να ακούμ
Τα τέσσερα αυτιά της ακρόασης

ΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 4 ΑΥΤΙΑ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΚΡΟΑΣΗΣ – ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ –ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ

Λευκή Βίβλος σημαίνει να ξεχάσουμε όλες τις προκαταλήψεις που έχουμε για τον/την συνομιλητή μας όπως τις ικανότητες του, δεξιότητες του, αποτυχίες του κ.α

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά είναι ο μόνος δρόμος να κερδίσουμε την εκτίμηση του συνομιλητή και να έχουμε επίδραση πάνω του. Σημειώνουμε ότι πολλοί νομίζουν ότι κερδίζουν εκτίμηση από τους άλλους όταν επιδεικνύουν πόσο ικανοί και δεξιοτέχνες είναι ή πόσες επιτυχίες , δύναμη και γνώσεις έχουν. Δυστυχώς δεν έχει αποτέλεσμα.

Αν νοιώθεις άβολα με την ανατροφοδότηση, επανέλαβε την άσκηση « Ο Καλύτερος εκπαιδευτικός της ζωής μου» που βρίσκεται στο Κεφάλαιο 1. Και παρακαλώ σκέψου γι’αυτόν/αυτήν, πως σε άκουσε-βρισκόταν σε κατάσταση Λευκής Βίβλου εκείνη την ώρα;

This website uses cookies to improve your experience. You agree by using the website further.

Privacy policy