Σκέψου το προφίλ σου (Avatar)

“Σκέψου το προφίλ σου (Avatar)” (εξάσκηση που προάγει ενεργή ακρόαση, δεξιότητες αντανάκλασης, κατανόησης των αξιών σου)

Προετοιμασία

Χρειάζεται λευκό χαρτί και πέννα. Επίσης χρονόμετρο για μέτρημα χρόνου.

Χρησιμότητα

Η άσκηση είναι χρήσιμη για να εξηγήσει στους μαθητές/τριες την έννοια της βαθειάς ακρόασης και να δείξει ενδιαφέρον για την προσωπικότητα των άλλων, βοηθά δηλαδή να γνωρίσεις τον άλλο γρήγορα και σε βάθος . Δίνει την ικανότητα να εκφράσει κάποιος/α τα αισθήματα του και τις σκέψεις του και να καταλαβαίνει τις δικές του αξίες όπως και των άλλων.

Εφαρμογή

Η τάξη χωρίζεται σε ζεύγη. Κάθε ένας έχει στα χέρια του το χαρτί και μια πέννα.  Κάθε ένας γράφει το όνομα του και ανταλλάσσει το χαρτί με τον διπλανό του. Θα συμφωνηθεί ποιος από τους δυο θα θέσει πρώτος ερωτήσεις. Μετά καλούνται να σκεφτούν ένα ζώο που τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με τα δικά τους.  Οι μαθητές/τριες  γράφουν 3 χαρακτηριστικά του ζώου. Μερικοί μαθητές/τριες δυσκολεύονται να βρουν την ταυτότητα του ζώου. Μπορούν να σκεφτούν λουλούδια, δέντρα αντί ζώα.  

Μετά οι μαθητές/τριες  ανταλλάσσουν κόλλες. Ο ένας κάνει ερωτήσεις και ο δεύτερος  απαντά. Αυτός που ρωτά , θέτει πολλές ερωτήσεις ακολουθώντας την πιο κάτω σειρά. Μετά οι ρόλοι θα αντιστραφούν  στην υποβολή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Σειρά των ερωτήσεων:

 1. Ποιο ζώο ή φυτό ή πουλί επέλεξες;
 2. Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά του;
 3. Ας μιλήσουμε για το πρώτο χαρακτηριστικό –γιατί είναι σημαντικό για σένα; (Ίσως γιατί έχει χαρακτηριστικά, ή συμπεριφορά, ίδια με αυτόν που απαντά στις ερωτήσεις);
 4. Όταν ο ομιλητής απαντά στην τρίτη ερώτηση, η επόμενη ερώτηση θα είναι η ίδια, αλλά θα επικεντρωθούμε σε άλλο χαρακτηριστικό που αυτός που ερωτά άκουσε, όταν αναφέρθηκε το πρώτο χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, αν ο ομιλητής επέλεξε το λιοντάρι και το πρώτο χαρακτηριστικό που ανέφερε ήταν η γενναιότητα, αυτό για τον ομιλητή είναι πολύ σημαντικό γιατί νοιώθει ασφάλεια. Αυτός που ερωτά αρπάζει την ευκαιρία και μιλά για γενναιότητα-ασφάλεια και ρωτά γιατί η ασφάλεια είναι σημαντική για τον ομιλητή.
 5. Η ίδια προσέγγιση με την υποβολή ερωτήσεων συνεχίζεται μέχρι να μην υπάρχουν άλλες απαντήσεις και εξαντλείται το θέμα.
 6. Όλες οι απαντήσεις γράφονται από τον μαθητή/τρια που κάνει τις ερωτήσεις.
 7. Και τα τρία χαρακτηριστικά θα πρέπει  να εξαντληθούν με απανωτές ερωτήσεις.
 8. Στόχος είναι να πηγαίνουμε σε βάθος στη σκέψη του ερωτούμενου , να διερευνήσουμε για
 9. Η προσέγγιση μπορεί να προκαλεί άγχος , γιατί ο/η ερωτούμενος/η πιθανόν να μη είναι έτοιμος/η να ανοίξει τα αισθήματα του.
 10. Θα πρέπει να συζητηθούν τρία χαρακτηριστικά από τη κάθε δυάδα.
 11. Όταν τελειώσουν , τα ζευγάρια αλλάζουν ρόλους.
 12. Η άσκηση μπορεί να πάρει 20-40 λεπτά ανάλογα με τον χρόνο που έχουμε. Ο χρονοδιακόπτης μπορεί να βοηθήσει.

– Ποιο ήταν το πιο δύσκολο μέρος της άσκησης να ρωτάς ή να απαντάς και γιατί;

– Ποιο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να θέτεις μόνο μια ερώτηση;

– Τι θυμάσαι περισσότερο από την πορεία της άσκησης;

– Ποιο είναι το πραγματικό πλεονέκτημα  της άσκησης;

– Πώς να χρησιμοποιήσω την άσκηση στο μέλλον;