Διαβάζοντας τις σημάνσεις των τροφών

Διαβάζοντας τις σημάνσεις των τροφών

Εισαγωγή

Υγιεινή επιλογή είναι  τι και ποια  είναι η τροφή που θα καταναλώσουμε, και ποια επίδραση θα έχει στο σώμα μας. Υπάρχουν πολλές πηγές στο διαδίκτυο  που εξηγούν τη σημασία των πληροφοριών που δίνονται στις σημάνσεις-ετικέτες. Παρακαλούμε  χρησιμοποίησε και ερεύνησε  οποιαδήποτε  πηγή και βρες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Εντούτοις όταν φτάσεις στο σημείο να αγοράσεις κάτι , συνήθως είναι δύσκολο να αποφασίσεις. Αυτό το άρθρο σχεδιάστηκε για να δώσει πολύ απλές , σύντομες γνώσεις και πρακτικές συμβουλές , πώς να επιλέξεις διάφορες τροφές με βάση τις ενδείξεις-ετικέτες.

Διαβάζοντας τις σημάνσεις-ετικέτες των τροφών που έχουν βάση τα σιτηρά ( πολύ σύντομη θεώρηση  για το πώς να επιλέξεις τροφές μα βάση τα σιτηρά)

‘Όλα ξεκινούν , όταν κατανοήσουμε ποιά είναι η δομή των σιτηρών, πως λειτουργεί και τι δίνει στο σώμα μας. Παρακαλώ κοίταξε την φωτογραφία Αρ. 6 να δούμε τη δομή των σιτηρών.

Φωτογραφία Αρ. 6 Δομή των σιτηρών http://www.aljanh.net/grain-spikelets-wallpapers/1397338387.html

Είναι προφανές ότι όλα τα μέρη του  σιταριού είναι χρήσιμα  και έχουν σημασία στη διατροφική αλυσίδα.  Το ψωμί για παράδειγμα κατασκευάζεται από αλεύρι. Πολλά κατασκευάσματα  όπως το ψωμί γίνονται από επεξεργασμένα-μεταποιημένα σιτηρά και αλεύρι. Σήμερα πολλοί πιστεύουν πως , ότι κατασκευάζεται από αλεύρι έχει πολλές θερμίδες και πρέπει να αποφεύγεται. Είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  δήλωσε ότι οι υδατάνθρακες ( που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του αλεύρου ) πρέπει να είναι η πρώτη αιτία ενέργειας και αποτελεί το 55-65% της καθημερινής διατροφής του ατόμου.  Επομένως το επεξεργασμένο-μεταποιημένο αλεύρι δεν είναι υγιές. Η κύρια έγνοια μας  όμως, είναι η ποιότητα του αλεύρου, δηλαδή η πληρότητα του σιταριού  που παράγει το αλεύρι-πως γίνεται η επεξεργασία του σιταριού  πριν γίνει αλεύρι. Σημαντικό είναι το ποσοστό των φυτικών ινών στο αλεύρι. Τα περισσότερα γλυκίσματα , ψωμιά, πάστες , τσουρέκια,  κατασκευάζονται από άσπρο αλεύρι που περιέχει πολύ λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες. Το πίτουρο δίνει  πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. (Παρακαλώ κοίταξε τη φωτογραφία Αρ 6 πιο πάνω) Τα πιο σημαντικά είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες τα μεταλλικά άλατα. Οι φυτικές  ίνες  έχουν την ιδιότητα να διογκώνουν το στομάχι και μειώνουν το αίσθημα της πείνας, περιέχουν ελάχιστο λίπος και βοηθούν στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης οι φυτικές ίνες , δεν επιτρέπουν να απορροφηθούν στο αίμα πολύ γρήγορα οι υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες μειώνουν αυτή τη διαδικασία ,προστατεύοντας το σώμα από  την  χρήση  ινσουλίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη ταχύτητα των υδατανθράκων.

Υγιείς υδατάνθρακες είναι αυτοί που δεν κάνουν κακό στο ενδοκρινικό μας σύστημα , είναι αυτοί που απορροφούνται αργά  από τον οργανισμό. Βλαβεροί υδατάνθρακες είναι αυτοί που απορροφούνται γρήγορα. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι το υγιεινό αλεύρι είναι αυτό πού κατασκευάζεται και περιέχει όλα τα μέρη του σιταριού( πίτουρο, ένσπερμα, φύτρο).

Δυστυχώς οι αρτοποιοί σπάνια χρησιμοποιούν αλεύρι που κατασκευάζεται με όλο το σιτάρι για να κατασκευάσουν μπισκότα και άλλες λαχταριστές κατασκευές. Γιατί ολόκληρο το αλεύρι από ολόκληρο σιτάρι παίρνει μαυρισμένο χρώμα, είναι σκληρό, δεν είναι εύκολο στη χώνεψη.

Πως θα χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες της σήμανσης  για να καταλάβεις αν   κατασκευάσματα από σιτηρά είναι υγιεινά; Ερεύνησε για 2 παραμέτρους: ποσό φυτικών ινών σε γραμμάρια σε 100 δράμια και ποσό ζαχάρου  σε γραμμάρια σε 100 δράμια.

Είναι ευκολότερο να θυμάσαι τον κανόνα των 5 δακτύλων. Ο κανόνας λέει –αν η σήμανση  κατασκευασμάτων από σιτάρι  δείχνει όχι λιγότερο  από 5 γραμμάρια φυτικές ίνες  σε 100 γραμμάρια  και όχι περισσότερο από  5 γραμμάρια ζάχαρη σε 100 γραμμάρια,  είναι υγιεινή τροφή.  Αυτό θα σε βοηθήσει να καταναλώνεις  καλύτερα κατασκευάσματα που γίνονται από αλεύρι , γιατί το πίτουρο του σιταριού είναι εδώ.

Αν δεν υπάρχει σήμανση με ένδειξη φυτικών ινών ( και είσαι βέβαιος ότι πρόκειται για κατασκευάσματα σιταριού) συστήνεται να μη αγοράσεις μέχρι να είσαι βέβαιος.

Οι θερμίδες και τα λιπαρά  στα κατασκευάσματα από σιτηρά δεν χρήζουν μεγάλης μελέτης, γιατί δεν προκαλούν  μεγάλες αρνητικές  συνέπειες που να δυσκολεύουν τη λειτουργία  του παγκρέατος ( όπως ο διαβήτης) ή του συκωτιού. Σε περίπτωση ασθένειας θα πρέπει να ακολουθηθεί δίαιτα.

Σημάνσεις –ετικέτες τροφών από γάλα

Σε σχέση με τη  διατροφική αξία, το φρέσκο γάλα και το γάλα με μαγιά ,είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών,  κάλσιου και καλών βακτηρίων. Εντούτοις συχνά οι κατασκευαστές γάλακτος  προσθέτουν πολλή ζάχαρη σε τύπο σιροπιού κτλ. Οι θερμίδες και τα λιπαρά που παίρνουμε από το γάλα, δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, εκτός αν υποφέρουμε από κάποια ασθένεια όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Το ποσό του σακχάρου πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη.

Όλα τα παράγωγα του γάλακτος (εκτός αυτά χωρίς λακτόζη)  περιέχουν φυσικό σάκχαρο. Στο γάλα , γιαούρτι κτλ.  η λακτόζη  αποτελεί το  2,5 g/100 g του προϊόντος.  Είναι αποδεκτό ποσοστό, και είναι μια καλή επιλογή. Εντούτοις αν η σήμανση δείχνει  5 g  σακχάρου κάθε 100 g του προϊόντος , σημαίνει ότι προστέθηκε ζάχαρη και η σύσταση είναι να μη αγοράσουμε το προϊόν. Παρακαλούμε να πάρεις περισσότερες πληροφορίες  για τις επιπτώσεις της προσθήκης σακχάρου, στο επόμενο κεφάλαιο “Κατανάλωση σακχάρου”.

This website uses cookies to improve your experience. You agree by using the website further.

Privacy policy