Classdojo

Classdojo – Για την οικοδόμηση ισχυρών μαθησιακών Κοινοτήτων

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Διαθέσιμο για MAC και PC, καθώς επίσης και Android και iOS.

Απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Λειτουργεί σε 35 γλώσσες.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Χρησιμοποιείται στην τάξη ή στην σχολική μονάδα για να εμπλουτίσει τη σχολική ζωή, να αναθέσει καθήκοντα και ευθύνες στους μαθητές και να ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ των συμμαθητών/τριων και μελών μικρών ομάδων της τάξης με αποτέλεσμα η ομαδική εργασία να έχει βασικό ρόλο. Δίνει άμεση ανατροφοδότησε στους μαθητές, ενθαρρύνει τις διαδικασίες μάθησης. Επίσης επιτυγχάνεται η ενθάρρυνση της θετικής συμπεριφοράς και η αποφυγή της αρνητικής, ενώ παράλληλα συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή των γονέων στη σχολική ζωή των μαθητών και την επικοινωνία μαζί τους αποφεύγοντας τα τηλεφωνήματα, τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα μηνύματα στο Facebook. Οι γονείς παρακολουθούν την μαθησιακή εξέλιξη του μαθητή, και αναγνωρίζουν τα δυνατά του σημεία.

Για γενική χρήση από την Α’ μέχρι Ε’ δημοτικού, για μεγαλύτερες ηλικίες ακόμα και ενήλικες.

ΒΙΝΤΕΟ με την πλήρη ανασκόπηση των χαρακτηριστικών:

Υποστήριξη από Email: hello@classdojo.com ή https://

ΕΝΑΡΞΗ

  1. Επισκέψου www.classdojo.com. Χρησιμοποίησε την έκδοση για το desktop (PC ή MAC) ή κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου από το Google ή iOS online store. Και οι δύο εκδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε εντός είτε εκτός της τάξης.
  2. ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ σαν Εκπαιδευτικός ή σαν Διευθυντής σχολείου. ‘Έλεγξε το email στο κουτάκι του email και κάνε κλικ στο κουμπί “Verify now” .
  3. Επέλεξε ένα υφιστάμενο σχολείο και συνδέσου ή, εάν δεν υπάρχει στη λίστα το συγκεκριμένο σχολείο, πάτησε στο “Δεν διδάσκω σε σχολείο” και απλώς δημιούργησε τη δική σου τάξη.
  4. Δημιούργησε νέα τάξη, διάλεξε το επίπεδο και τους πόντους στην επιλογή για κοινοποίηση.
  5. Πρόσθεσε μαθητές γράφοντας απλά το όνομα και το επίθετο τους. Πρόσθεσε όσους θέλεις. Αποθήκευσε τη λίστα.
  6. Κάνε κλικ στο κάθε μαθητή και βρες τον σύνδεσμο για να “Προσκάλεσε τους γονείς των μαθητών”.
  7. Προσκάλεσε τους γονείς γράφοντας email και πάτησε το “Προσκαλέστε”. Θα λάβουν ένα email με σύνδεσμο για να πατήσουν και να δημιουργήσουν τον δικό τους λογαριασμό. Μόλις το κάνουν, οι Εκπαιδευτικοί θα λάβουν ειδοποίηση.
  8. Βάλε τους μαθητές να εγγραφούν στο μάθημα. Διάλεξε “Student login” menu στο dashboard. Ποιο απλός τρόπος είναι να εγγραφούν με κωδικό 6 χαρακτήρων. Επέλεξε αυτή την επιλογή και πάτησε “Επιβεβαιώνω”. Πάτησε “Display the text code”. Οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν desktop computers ή κινητά για εγγραφή ως μαθητές, απλά εισάγοντας τον κωδικό που θα παρουσιαστεί στον υπολογιστή του εκπαιδευτικού. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δει τις ενέργειες των μαθητών.
  9. Κάποια χαρακτηριστικά της εφαρμογής ενδέχεται να λειτουργούν χωρίς την εγγραφή των μαθητών. Προορίζεται για τα σχολεία όπου οι μαθητές απαγορεύονται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ή τους υπολογιστές. Παρακαλώ διαβάστε και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλαίου για τα άλλα.

Μερικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής μπορεί να λειτουργούν χωρίς να είναι ανάγκη να ενωθούν με το διαδίκτυο. Το σχολείο θα πάρει αποφάσεις αν οι μαθητές/τριες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές τους.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

  1. Πάτησε το εικονίδιο –προφίλ(avatar)του μαθητή ή το εικονίδιο όλης της τάξης, για να έχεις το μενού ανατροφοδότησης.
  2. Εκτύπωσε πρόσφατες επιλογές ανατροφοδότησης κάνοντας κλικ στο κουμπί-πλήκτρο “Edit skills” και κάμε τις αναγκαίες διορθώσεις στο όνομα των υπαρχόντων επιλογών ανατροφοδότησης ή πρόσθεσε τις δικές σου. Κάθε επιλογή μπορεί να έχει διαφορετικό βάρος-αριθμό βαθμών. Κλείσε το μενού παράθυρο. ‘Όταν γίνει η διόρθωση , τότε γίνεται γενικά για όλους τους μαθητές.
  3. Για να στείλεις ανατροφοδότηση στους μαθητές, απλά πάτησε στο εικονίδιο-προφίλ του μαθητή ή όλης της τάξης. Επέλεξε μια επιλογή από τον κατάλογο της ανατροφοδότησης και πάτησε το πλήκτρο.
  4. Η ανατροφοδότηση σου φαίνεται στους μαθητές και στους γονείς αν είναι συνδεδεμένοι.
  5. Μπορείς να δημιουργήσεις ομάδες μαθητών, ομαδοποιημένους για ορισμένες δραστηριότητες, ή διαγωνισμούς επιβραβεύοντας τις ομάδες ταυτόχρονα.
  6. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επιλογή “Redeem item”»-Εξαργύρωση, στο μανού ανατροφοδότησης για μαθητή και να αφαιρέσεις βαθμούς αν είναι αναγκαίο. Μπορείς επίσης να επαναφέρεις όλους τους βαθμούς χρησιμοποιώντας το “Options”- ”Reset bubbles”. Χρησιμοποίησε αυτές τις επιλογές για να καταλάβουν οι μαθητές ποιές συμπεριφορές δεν εκτιμούνται. Παρουσίασε στην οθόνη της τάξης την εξαργύρωση. Σημείωσε ότι η επιλογή εξαργύρωσης δεν παρουσιάζεται όταν αφορά τις ομάδες. Αν χρειαστεί χρησιμοποίησε το Reset bubbles” από το μενού επιλογής και διέγραψε όλους τους βαθμούς της ομάδας.
  7. Η επιλογή «επαναφοράς» λειτουργεί και σε περίπτωση που θέλεις να αλλάξεις την ομαδική δουλειά στους μαθητές που έχουν τους πιο ψηλούς βαθμούς, επαναφέροντας τους βαθμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, αν τελειώσουν την εργασία τους στον χρόνο που δίδεται.
  8. Η διαμόρφωση της συμπεριφοράς μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά σε τάξεις όπου οι μαθητές δεν έχουν έξυπνα τηλέφωνα ή υπολογιστές. Όλες οι προσεγγίσεις ανατροφοδότησης παρουσιάζονται στην οθόνη της τάξης. Οι μαθητές ακόμα και να μη χρησιμοποιούν το Classdojo εκτός της τάξης, μπορούν, αν ενδιαφέρονται να έρθουν στο μάθημα και να ελέγξουν τον βαθμό τους ή της ομάδας τους.

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

  1. Έλεγξε αν όλοι οι γονείς προσκλήθηκαν. Χρησιμοποίησε την επιλογή “Invite parents” μέσα από το μενού του κάθε μαθητή ή στον πίνακα ελέγχου του υπολογιστή σου.
  2. Απλά δημιούργησε “Class story” χρησιμοποιώντας αυτή την επιλογή στο μενού. Μπορείς να γράψεις κείμενο, να προσθέσεις φωτογραφίες ή κείμενα , τα οποία θα παρουσιάζονται σε όλους τους συνδεδεμένους γονείς, όπως επίσης και στους μαθητές.
  3. Χρησιμοποίησε το “Messages” μενού για απευθείας επικοινωνία με ορισμένους γονείς ή απλά επέλεξε να γράψεις ένα μήνυμα σε όλους τους γονείς την ίδια στιγμή. Γονείς μπορεί να σου στείλουν πίσω μηνύματα.
  4. Χρησιμοποίησε το μενού“Portfolios” για να αποθηκεύσεις την καλή εργασία κάθε μαθητή. Βοηθά ένα μαθητή να αποθηκεύει τα φάιλς του, εικόνες , σχέδια ή κείμενα. Αν ένας μαθητής/τρια δεν έχει λογαριασμό ή δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει , ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να αποθηκεύσει την εργασία του μαθητή/τριας στο δικό του Χαρτοφυλάκιο πατώντας “Add post” in the “Portfolio” μέσα στο προφίλ κάθε μαθητή. Είναι επίσης χρήσιμο ως γονείς να παρακολουθούμε την εργασία των μαθητών και να συζητούμε στο σπίτι , επαινώντας την εργασία, αξιολογώντας την και εντοπίζοντας περιοχές που οι μαθητές χρειάζονται περισσότερη βοήθεια.
  5. Σύντομο βίντεο για αναπαράσταση πως χρησιμοποιούν οι γονείς το classdojo https://www.youtube.com/watch?v=ubxQhNXssy8

ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ, ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ

  1. Επέλεξε το μενού “Classroom” στον Υπολογιστή σου. Στο κάτω άκρο του υπολογιστή θα βρεις το γαλάζιο μενού “Toolbox” . Πάτησε το. Θα παρουσιαστεί ένα παράθυρο με πολλές επιλογές.
  2. Επέλεξε “Random” για να επιτρέψεις στο Classdojo να επιλέξει τυχαία ένα μάθημα από το σύνολο. Όταν το παρουσιάσεις στην οθόνη της τάξης είναι πολύ ευχάριστο για τους μαθητές και γίνεται παιχνίδι όταν απευθύνεις μια ερώτηση πχ. Ποιος θα απαντήσει πρώτα ή ποιος θα βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να κάμει κάτι.
  3. Επέλεξε “Group maker” και το Classdojo αυτόματα θα δημιουργήσει ομάδες. Αυτό θα παρουσιαστεί στην οθόνη της τάξης για να δουν οι μαθητές ότι οι ομάδες σχηματίζονται δίκαια.
  4. Επέλεξε το “Timer” για να περιορίσεις τον χρόνο μιας δραστηριότητας και να επιτρέψεις στην τάξη να παρακολουθεί τον χρόνο στην οθόνη.
  5. Επέλεξε “Music” για να βοηθήσεις τους μαθητές να επικεντρωθούν σε ορισμένες δραστηριότητες ή να ασχολούνται ευχάριστα στο ρυθμό της μουσικής.
  6. Επέλεξε “Noise meter” αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή στην τάξη. Το μικρόφωνο θα πρέπει να εγκατασταθεί και η άδεια να χρησιμοποιηθεί θα δοθεί στο Classdojo. Αυτό το εργαλείο μπορεί να δώσει πολλή διασκέδαση στους μαθητές για να παρατηρήσουν πόσο θόρυβο κάνουν. Μπορείς να εκτελείς παιγνίδια με θόρυβο ή χωρίς και να συζητήσεις την επίδραση του θορύβου στην τάξη.
  7. Επέλεξε “Think pair share” για να θέσεις ερωτήματα για συζήτηση.

This website uses cookies to improve your experience. You agree by using the website further.

Privacy policy