Το ΜΥΑΛΟ είναι ΓΕΜΑΤΟ

Ο ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ- ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ- ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

είναι το αντίθετο του

“Το ΜΥΑΛΟ είναι ΓΕΜΑΤΟ”

Όταν το Μυαλό είναι γεμάτο –οι σκέψεις μας και οι αισθήσεις μας παίρνουν τεράστιο μέρος της προσοχής μας και δημιουργούν θορύβους στην κεφαλή μας- ψηλά επίπεδα σκέψης- ή πρόβλημα στο σώμα μας (αν για παράδειγμα έχουμε πόνο λόγω πείνας). Σε αυτές τις περιπτώσεις η συγκέντρωση στην εργασία και στα καθήκοντα μας , στη μάθηση ή στην επικοινωνία είναι πολύ χαμηλή. Όταν πιεστούμε για να συγκεντρωθούμε, η απογοήτευση μας κυριεύει, μεγαλώνει και δημιουργεί ανησυχία και άγχος κάτι που μας σπρώχνει σε αντιδραστική συμπεριφορά.

Εντούτοις  ο Αναστοχασμός- Ενσυναίσθηση-Αυτοσυγκέντρωση δεν σημαίνουν ΚΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ή Μυαλό χωρίς σκέψεις.

Ο Αναστοχασμός-Ενσυναίσθηση-Αυτοσυγκέντρωση προστατεύουν από υπερβολική σκέψη ή υπερευαισθησία που έχει ως αποτέλεσμα ελλειμματική προσοχή και δυσκολία έλεγχου της αυτοσυγκέντρωσης

Εικόνα Αρ. 9 , Δύο Μοντέλα στο μυαλό (ref. https://www.slideshare.net/ChallengePartners/an-introduction-24299852)

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΉ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΊΑ

Η Υπερβολική σκέψη και Υπερευαισθησία συνδέεται με τα ένστικτα της ασφάλειας μας, που προέρχονται από τα παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προφυλαχτούν από τους κινδύνους των άγριων ζώων ή και από τα φυσικά φαινόμενα.

Ο εγκέφαλος μας, το μυαλό μας, δίνει προσοχή στους λόγους του κινδύνου και σχεδιάζει στρατηγικές αντιμετώπισης. Σήμερα το μυαλό μας ακόμα δίνει μεγάλο της προσοχής σε δυνητικές απειλές σε μια προσπάθεια να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις.

Ακόμα και όταν το μυαλό μας είναι ήρεμο και ερεθίζεται από μικρά περιστατικά όπως ένα κοίταγμα από ένα πρόσωπο προς εμάς ή από ένα sms αυτά μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας και θα αρχίσουμε να αναλύουμε, αξιολογούμε, κρίνουμε, προβλέπουμε με αποτέλεσμα νε έχουμε χιονοστιβάδα σκέψεων που γεμίζουν το μυαλό. Το ίδιο συμβαίνει με τον πόνο, την πείνα και με άλλες αισθήσεις που πιθανόν να επηρεαστούν.

Έτσι ο Αναστοχασμός- Ενσυναίσθηση- Αυτοσυγκέντρωση είναι η ικανότητα μας να χρησιμοποιήσουμε την προσοχή μας.

Είναι ένα είδος άσκησης των μυών του μυαλού μας , να απομακρύνουμε την προσοχή μας από τον διαφαινόμενο κίνδυνο σε τρέχοντα γεγονότα που συμβαίνουν ΤΩΡΑ.

Γιατί τώρα

Γιατί ο άνθρωπος είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει τώρα και στον τόπο που συμβαίνει. Ένα παράδειγμα είναι η οδήγηση. Αν επικεντρωθείς στο πώς να οργανώσεις την ημέρα σου και οδηγάς με το μυαλό στον αυτόματο πιλότο, θα έχει σαν αποτέλεσμα τον κίνδυνο και το ατύχημα.

χρησιμοποίηση της Ενσυναίσθησης-Αυτοσυγκέντρωσης σημαίνει ότι δίνουμε εντολή στο μυαλό μας να παρακολουθεί το τι συμβαίνει τώρα (οδήγηση) και αποφεύγουμε να σκεπτόμαστε περασμένα ή μελλοντικά γεγονότα.

Τι Πετυχαίνουμεts

Καθαρή συγκέντρωση σε γεγονότα που συμβαίνουν τώρα, δεν υπερθερμαίνουμε το μυαλό, κατανάλωση λιγότερης ενέργειας για σκέψεις ή αισθήματα, ηρεμία, καλύτερη υγεία, λιγότερο άγχος, λιγότερη ένταση και κούραση, μεγαλύτερη ικανοποίηση για το ΠΑΡΟΝ.

Πώς να το πετύχουμε

Ο ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ- ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ-ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ είναι συνειδητές, ηθελημένες ενέργειες που χρειάζονται Άσκηση. Δεν χρειάζεται ειδικό περιβάλλον, ή ώρα, ή τοποθεσία, ΑΛΛΑ απαιτεί την προσοχή μας.

Ο ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ- ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ-ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Οι Εκπαιδευτικοί είναι ανάγκη να κατανοήσουν προσωπικά την Ενσυναίσθηση-Αυτοσυγκέντρωση πριν αποφασίσουν να τα εφαρμόσουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δοκιμάσεις την Ενσυναίσθηση-Αυτοσυγκέντρωση, ανάλογα με τον χρόνο , τους πόρους, το περιβάλλον και τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας. Αυτή η Μεθοδολογία δεν θα σε προετοιμάσει να γίνεις ειδικός στην εφαρμογή της Τεχνικής αυτής. Αλλά θα εξηγήσουμε τα οφέλη και θα δοκιμάσουμε στοιχεία της που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή και να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην τάξη.

Ο ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΣΗ-ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, είναι βασικά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πολύ για κάτι και την ίδια ώρα να επικεντρωθούμε στο ποιο είναι το πιο σημαντικό τώρα.

Η πιο κάτω απλή άσκηση θα βοηθήσει να αντιληφθούμε την προσέγγιση.

Χρειαζόμαστε 3-4 λεπτά. Κάθισε αναπαυτικά.
Δώσε την προσοχή σου στο σώμα σου. Δοκίμασε να σκεφτείς τα βασικά μέρη του σώματος ξεχωριστά. Αν κάθεσαι δοκίμασε να σκεφτείς το μέρος που κάθεσαι. Πως είναι , κρύο , ζεστό, σκληρό ή μαλακό;

Αν στέκεσαι ή κάθεσαι σκέψου τα πόδια σου να εγγίζουν το πάτωμα, πως το νοιώθεις αυτό. Είναι άνετα με τα παπούτσια, πως νοιώθει κάθε δάκτυλο;

Εστίασε την προσοχή σου στην αναπνοή. Προσπάθησε να εντοπίσεις τα βασικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας – ο αέρας μπαίνει και βγαίνει από το στήθος, από την κοιλία, ο αέρας βγαίνει από τη μύτη ή το στόμα κα. Βάλε το χέρι σου στην κοιλία να αισθανθείς το φούσκωμα και ξεφούσκωμα. Προσπάθησε να αντιληφθείς την θερμοκρασία του αέρα όταν εισπνέεις και όταν εκπνέεις.

Ο ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ-ΑΥΤΟΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

Σίγουρα θα διερωτάσαι πως ή Ενσυναίσθηση-Αυτοσυγκέντρωση εφαρμόζονται στο καθημερινό Αναλυτικό Πρόγραμμα. Η εφαρμογή είναι πιο πιθανό να είναι η ίδια και στους νέους και στους ενήλικες. Αλλά μπορούμε να επιλέξουμε πιο ευχάριστους τρόπους να εφαρμόσουμε εκπαιδευτικές τεχνικές Αυτοσυγκέντρωσης όταν έχουμε μπροστά μας παιδιά ή νέους

Πριν αποφασίσεις να δοκιμάσεις στην τάξη, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις γιατί το κάμνεις αυτό.

Ποιος είναι ο σκοπός και ποια αποτελέσματα αναμένεις;
Για μερικούς μαθητές στην αρχή μπορεί να φαίνεται περίεργο μη άνετο να κλείνεις τα μάτια, όταν όλοι σε κοιτάζουν.

Γι’ αυτό οι οδηγίες και συμφωνίες χρειάζονται
Αυτή η Μεθοδολογία θα σε ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσεις στοιχεία της Τεχνικής και να μάθεις πώς να την βελτιώσεις. Στη Μεθοδολογία IΟ2 θα έχεις στη διάθεση σου Ψηφιακά Εργαλεία που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες Ενσυναίσθησης. Έτσι θα νοιώθεις πιο άνετος.

Στην αρχή συστήνουμε να συγκεντρωθείς σε απλά στοιχεία του Αναστοχασμού-Αυτοσυγκέντρωσης. Χρησιμοποίησε αυτές τις πρακτικές στην τάξη αφού προηγούμενα τις δοκίμασες μόνος σου ή με άλλους και νοιώθεις δυνατός να τις εφαρμόσεις.

Πιο σημαντικό. αν θέλεις να πετύχεις αλλαγές όπως για παράδειγμα να αυξήσεις τα επίπεδα συγκέντρωσης των μαθητών ή να θερμάνεις το συναισθηματικό κλίμα της τάξης ή να προλάβεις άγχος και ανησυχία στην τάξη, πρέπει να δοκιμάζεις κάθε μέρα, συνέχεια, πρώτα από μέρους σου και δεύτερο μαζί με τους μαθητές.
Για απόκτηση εμπειριών συμβουλεύουμε να περιλάβετε ασκήσεις για την Ενσυναίσθηση-Αυτοσυγκέντρωση στο Αναλυτικό πρόγραμμα και να αρχίζετε και να τελειώνετε το μάθημα με μικρές ασκήσεις όπως περιγράφηκαν προηγούμενα.

Οι μαθητές νοιώθουν ευχαριστημένοι κυρίως στα Μαθηματικά, γλώσσες, Φυσική, Γεωγραφία. Είναι διαφορετική και ευχάριστη εμπειρία, πρωτότυπη δραστηριότητα και ενισχύει θετική ατμόσφαιρα. Μειώνει το άγχος και οδηγεί τους μαθητές να είναι προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι ακόμα και μετά το μάθημα. Αυτό αποτρέπει αρνητικές συμπεριφορές.

Για όσους εκπαιδευτικούς αντιμετωπίσουν δυσκολίες για συμπερίληψη ασκήσεων στο κανονικό μάθημα , συστήνουμε να χρησιμοποιηθούν μέρος των διαλειμμάτων ή οι ασκήσεις να χρησιμοποιούνται σε θέματα υγείας ή για ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

Μερικά παιγνίδια- ασκήσεις για ανάπτυξη δεξιοτήτων Αναστοχασμού-Αυτοσυγκέντρωσης, για Μαθητές.

Video 3.Πως να εξηγήσεις την ενσυναίσθηση στους μαθητές/τριες

This website uses cookies to improve your experience. You agree by using the website further.

Privacy policy